Equuscoaching

Paarden en ezels bieden mensen de wijsheid om het eigen hart te kennen.

Zij leren mensen bewust te worden van hun lichaam, want dat is hun natuurlijke benadering van het leven. Wanneer ze in een ontspannen, veilige toestand zijn, creëert de aanwezigheid van een paard of ezel een energieveld dat een persoon kan helpen gronden in zijn of haar lichaam. Deze handeling van volkomen bewustwording van zichzelf is de eerste stap naar het verwijderen van stress en spanning die we onbewust meedragen. Door volledig aanwezig te zijn en te kunnen toestaan wat ongemakkelijk is, ervaart iemand een moment waarin het antwoord en de oplossing als vanzelf tevoorschijn komen uit een diepere innerlijke wijsheid.


Ervaren

Coachsessies met equus zijn een hele mooie aanvulling op het vaak verbale aspect van coachsessies. In plaats van vooral te praten ga je direct aan de slag en gaat het niet om het begrijpen, maar vooral om het ervaren. Paarden en ezels tonen ons hoe wij ons ten diepste voelen, gedragen en verhouden tot onszelf en de anderen uit de “kudde”.

Zij helpen je om je grenzen te ontdekken en om te onderzoeken hoe en hoever je deze grenzen kunt verleggen. Samen met de paarden en de ezels kun je onderzoeken hoe het is om uit je comfortzone te stappen. Wat kost het je en wat levert het je op?

Confronterend

Doordat paarden en ezels direct de vinger op de zere plek weten te leggen kunnen inzichten en ervaringen heel direct binnenkomen. Dit kan nog wel eens confronterend zijn. Daar waar wij onze soortgenoten (de mens) nog wel voor de gek kunnen houden door een leuk verhaaltje op te hangen, lukt dit in het contact met paarden en ezels niet. Bij hen staan we als het ware in ons blootje: ze kijken dwars door ons heen en hebben het direct door als onze lichaamstaal niet overeenkomt met onze intentie. Hierdoor zijn ze geweldig om te helpen congruentie (overeenstemming tussen denken, voelen en spreken) te bereiken. En het mooie is dat je als coachee direct kunt ervaren hoe het is om dit te bereiken.

Zonder oordeel

Paarden en ezels hebben geen oordeel, geen verborgen agenda en ze zijn zuiver. Daarbij zijn de meeste paarden en ezels heel vergevingsgezind. Ze kijken niet met een bepaalde bril op en reageren alléén op het nu. Dit maakt dat zowel paard als ezel een transparante, onbevooroordeelde co-coach is.

Altijd in het NU

Daar waar wij mensen vaak met het verleden of met de toekomst bezig zijn, zijn paard en ezel altijd in het NU. Zonder ego, in hun lichaam en volledig gericht op het bereiken van een samenwerkingsverband in de kudde. Een paard of ezel heeft nu dorst, nu honger, wil nu zijn benen strekken. Om met paarden en ezels te kunnen werken is het essentieel om in het hier en nu te zijn. Als jij bezig bent met iets anders dan met het paard of de ezel, dan komt er geen samenwerking tot stand. Paarden en ezels zijn meesters om mensen in het hier en nu brengen.

Kort traject, snel resultaat 

Steeds weer blijkt dat de Equus in no time de vinger op de zere plek weten te leggen. Omdat paarden en ezels zich niet voor de gek laten houden door mooie praatjes en een ‘gemaakte houding’ kom je veel eerder tot de kern. Zij moeten het doen met lichaamstaal en hoeven geen ‘ware betekenis’ uit onze gesproken taal te filteren. Vaak zijn slechts enkele sessies nodig om weer verder te kunnen.

Uiteindelijk zal zich in een coaching-sessie altijd voordoen wat zich voor moet doen en zal bewust worden wat bewust moet worden. Daar kun je op vertrouwen.