De kudde en ik 

Onze kudde bestaat op dit moment uit twee ezels en twee paarden.

Alle vier worden ze ingezet t.b.v. coaching, wetende dat ezels en paarden een afwijkende ‘energie’ en een ander vocabulaire gebruiken en in de kern eenzelfde resultaat kunnen realiseren.

Ingezet worden betekent bij ons op basis van volledige vrijwilligheid. Zij weten wanneer zij nodig zijn en dienen zich zelf aan.


Mees is een 8 jaar jonge merrie en de grootste van de twee, met een prachtig schouderkruis en een lange aalstreep over de rug. Ze is een zeer rustige, wijze en doelgerichte ezelin.

De ezels

Met de ezels Mees en Arie is het Equuscoach verhaal begonnen. Mijn hele leven ben ik al verzot op ezels en acht jaar geleden werd mijn droom werkelijkheid. Mees en Arie werden me cadeau gedaan door mijn lieve schoonfamilie die mijn liefde voor ezels niet begrepen maar wel begrepen hoeveel het voor mij zou betekenen. En wow wat heb ik al veel van ze geleerd en wat hebben ze al veel mensen geholpen hun antwoorden te vinden.

 

Arie is een donkerbruine Kluns of Oen (gecastreerde hengst) geboren in 2013. Arie is een speelse muiter, sensitief, doortastend en heel erg duidelijk.

Lumi /Luminiaria IV

Lumi of Luminaria IV (‘verlichten’) zoals haar officiële naam luidt is een 9 jarige PRE merrie. Ze leefde in Spanje als de benjamin in een kleine kudde fokmerries. In 2014 is ze na een periode van ernstige verwaarlozing en ondervoeding met 6 andere PRE merries gered. Lumi is lief, zacht en mensgericht maar staat ook nog dicht bij de natuur en dat maakt haar ontzettend puur in haar reacties en heel sensitief. Lumi vormt, met haar vrouwelijke energie, haar hoge sensitiviteit en wijsheid een prachtig koppel met de sterke, dominante maar ook gevoelige Fabius.

De paarden

Sinds juli 2016 hebben de ezels gezelschap gekregen van twee prachtige paarden. Onze werkwijze met de paarden kenmerkt zicht door samenwerken op basis van empathie, en communicatie via voelen, intuïtie, balans en timing. Zonder enige dominantie of druk, maar in plaats daarvan werken we met de natuurlijke bereidheid die paarden hebben wanneer zij een verzoek begrijpen.

 

Fabius/Rustic Mount

Fabius of Rustic Mount zoals zijn officiële naam luidt, is een 21 jarige Duitse Oldenburger die via Engeland en Spanje naar ons is gekomen. Fabius is ooit opgeleid voor British Showjumping maar beleefde daaraan geen plezier zodat de eigenaar voor hem een nieuwe plek zocht en vond bij paardenspecialist Adam Shereston, die met hem jarenlang op prachtige wijze heeft gewerkt.

Fabius is gevoelig, responsief en een uitermate sterke persoonlijkheid en leider.

Lucy

Ik was een buitenkind en een dierenvriend. De liefde voor paarden en ezels kreeg ik mee van mijn vader. Beroepskeuzetesten wezen steevast uit dat ik daar iets mee moest, het liep anders. Na mijn eerste studie heb ik jarenlang met heel veel plezier in het bibliotheekwezen gewerkt. Literatuur, jeugd, achterstandsgroepen waren de ingrediënten in die jaren. De toenemende behoefte om diepgaander met mensen te werken, leidde vervolgens tot nieuwe studies en carrières als loopbaan- en re-integratiecoach, HRM adviseur en mediator. Gaandeweg groeide echter de onvrede over mijn werk. Mensen verder helpen in hun loopbaan en hun leven bleef me boeien, evenals het optimaliseren van samenwerking in teams en organisaties, maar de bureaucratie er omheen ging  me steeds meer tegenstaan. Daarnaast ging ik meer en meer beseffen dat mijn werk wel erg rationeel was en voelde ik steeds sterker dat er iets miste. Na een lange tijd van wikken en wegen, besloot ik in 2011 definitief om de knoop door te hakken en het roer om te gooien. Ik heb ontslag genomen en ben als zelfstandige verder gegaan. In deze periode ging ik tevens op zoek naar een antwoord op mijn vragen  ‘hoe ga ik meer balans ervaren in mijn leven, en.. ‘waar word ik nou écht blij van?’

Ik ben mij vervolgens gaan toeleggen op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Hier leerde ik eerst zelf om bij mijn gevoel te komen, ervoer balans in denken, voelen en doen en leerde vervolgens om anderen ditzelfde te laten ervaren.  Van het werk als assistent-trainer bij Instituut Menz  en mijn werk als NLP wandelcoach, werd en word ik nog altijd vreselijk blij. Maar uiteindelijk was het een paard (de prachtige Fiablo van paardencoach collega Benno Mallee) die mij deed inzien welke werkvorm mijn favoriete is: mensen coachen met de wijsheid van paarden en ezels. Diep in mezelf wist ik dat allang, maar het was Fiablo die het aan de oppervlakte wist te krijgen. Ieder mens draagt de antwoorden op zijn vragen of problemen bij zich, maar het lukt zo vaak niet om erbij te komen. Paarden en ezels zijn niet rationeel, zij moeten het met hun gevoel doen. En dat kunnen wij van hen leren.

In mijn werk als Equuscoach komt alles samen. Werken vanuit mijn hart, samen met mijn paarden en ezels, mensen zowel privé als in hun werk verder helpen op weg naar een vreugdevoller leven.

Opleidingen

HBO Personeel en Organisatie
WO Master in managing Human Resources
Opleiding tot Mediatior
NLP Practitionar
NLP Master Practitionar

NLP trainersopleiding
NLP wandelcoach
Professionle Equuscoaching (OPEC)
Systemisch werken met Equus (OSWE)

Specialisatie kinderen coachen met paarden

Medicijnwiel (4windsenergy)

Energy Healing Circle (4windsenergy)

Transactionele Analyse (TA 101)

Individuele opvoedopstellingen module 1 en 2

Intuïtief systemisch coachen (Hylke Bonnema) 

 

Wat cursisten en cliënten over mij zeggen:

Krachtige oerbron, liefdevol grenzen laten verkennen, mensen bij hun kern brengen, geaard, coach, helder, autonoom, authentiek, open, warmte en veiligheid, rust, zonder oordeel, compleet in balans, inspirerend, zachte kracht, goede opleider, betrokken.